انواع انگیزه :
انواع انگیزه را بیشتر بشناسیم :
انگیزه انواع مختلفی دارد و می توان آن را به 2 بخش بسیار مهم تقسیم کرد: انگیزه درونی و بیرونی. این دو می توانند مهم ترین دلایل موفقیت ما و در عین حال سد راه ما باشند! ما در این مقاله قصد داریم به طور کامل تفاوت این دو را با یکدیگر بررسی کنیم و بگوییم که کدام یک از آن ها برای ما مفیدتر هستند و می توانند بیشتر کمکمان کنند. پس حتماً تا انتها با مقاله انواع انگیزه همراه ما باشید.
انگیزه درونی و بیرونی :
به اندازه تمامی رفتارهایی که از فردي صادر میشود، میتوان انگیزه داشت. اما با طبقه بندی رفتارها در مقوله هایی که ویژگی مشترك دارند انگیزه ها را هم میتوان در طبقاتی دسته بندی کرد. از جمله انگیزه های مهم، انگیزه هاي درونی و بیرونی، انگیزه هایی هستند که با وجود تنوع طبقه بندی های انگیزشی، اشتراکی بین آنها وجود دارد به طوری که یک انگیزه در چند دسته ممکن است وجود داشته شود.
انگیزش درونی به مواردی مربوط می شود که پاداشی که مورد نظر فرد است، یک دلیل و منبع درونی است. یعنی فرد برای رسیدن به تقویت های درونی امور خاصی را انجام میدهد، هر چند این عوامل درونی با عوامل بیرونی همخوانی داشته باشند یا نداشته باشند و حتی باعث تنبیه فرد شوند. انگیزش بیرونی زمانی معنی پیدا میکند که منبع تقویت کننده رفتار یا منبع پاداش دهنده یک عامل بیرونی باشد. به عبارتی فرد براي رسیدن به یک حالت یا شرایط معین بیرونی رفتاری را انجام میدهد. به عنوان مثال دو نفر دانش آموز را در نظر بگیرید که هر دو براي قبولی در امتحان تلاش میکنند. هر چند رفتار و حتی نتیجه عملکرد آنها میتواند یکسان باشد اما ممکن است انگیزش آنها کاملا متفاوت باشد.
دانش آموزي که براي گرفتن جایزه ویژه ای که از طرف والدینش وعده داده شده تلاش میکند، از یک انگیزش بیرونی تبعیت میکند. دانش آموز دیگر که براي رسیدن به لذت حاصل از موفقیت تلاش میکند، دارای یک انگیزه درونی است.
انگیزه هاي درونی به عنوان دسته مهمی از انواع انگیزه، به آن دسته از انگیزه ها گفته میشود که منبع و کانون آنها در درون فرد و نه محیط خارج وجود دارند. پاداش هایی که فرد در قبال نیرو زایی این انگیزه ها دریافت میکند پاداش هایی درونی هستند، که لزوماً پاداش هایی ملموس و پررنگ، عمدتاً کارایی و تاثیرات عمیق تری در طول زندگی فرد خواهند داشت. بر این اساس، وجود یک انگیزه درونی تاثیرات خود را در جنبه های مختلفی از زندگی فرد نمایان می سازد، بنابراین از اهمیت و نقش فزایندهایی برخوردار است.
انگیزه درونی :
تصور کنید اگر هیچ رئیس یا مافوقی وجود نداشت
اگر نگران رنجیده خاطر شدن والدین خود نبودید
یا اگر ترس از دست دادن یا آسیب دیدن همسر و فرزندان خود را نداشتید
و اگر نیازی نبود که به هیچ کسی در مورد کارهایتان پاسخی بدهید
و در یک کلام اگر شما را به صورت کامل به حال خود رها می کردند، به انجام چه کارهایی روی می آوردید؟
پاسخ این سوال ها نشان دهنده انگیزه های درونی شماست. بله کاملاً درست متوجه شدهاید! انگیزه درونی همان چیزی است که شما را بدون هیچ نوع دستوری از جانب دیگر آن مجبور به بروز رفتار خاصی می کند.
تمام کارهایی که در اوقات فراغت برای خود انجام میدهید، همگی از انگیزه های درونی شما سرچشمه می گیرند.
اگر به درس خواندن علاقهمند هستید، دوست دارید در زمینه موفقیت کتابهای بسیاری مطالعه کنید، یا این که تعطیلات آخر هفتهتان را در کنار دوستان در نقطهای به دور از هیاهوی شهر به سر ببرید، همه این تصمیمات و رفتارها از همان انگیزه های درونی شما ساطع میشوند.
انگیزه درونی همان چیزی است که بدون ترس از تنبیه یا تشویق شما را مجبور به انجام کار خاصی میکند. شاید بتوان این گونه تعریف کرد که انگیزه درونی در اصل همان علایق ذاتی شماست. هیچ فردی برای پیگیری علایق ذاتی خود نیاز به شنیدن دستوری از دیگران ندارد. بلکه به صورت کاملا خودجوش به دنبال آنها میرود و از انجام دادن آنها لذت فراوانی می برد.
مراقب گفتوگوهای درونی خود باشید: در مورد اینکه گفتوگوی درونی شما چیست، نویسندهای به نام شاد هلمستتر میگوید که “هشتاد درصد یا بیشتر از گفتوگوها روی نداشته ها متمرکز است. بنابراین آن چه اکثر افراد با خود میگویند منفی است.” این به این معناست که اکثر ما تمام طول روز، چنین چیزهایی به خود میگوییم: من آن کار را نمیتوانم درست انجام دهم، من از مرحله پرت هستم، من چاق هستم، کارها را نمیتوانم به خوبی انجام دهم، همه فکر میکنند من احمقم. اگر کسی این جملات را بشنود دیگر فاتحهی ما خوانده شده است. چرا گفتوگوی درونی مثبت ندارید؟ منظور این است که شما نمیتوانید تا این حد بد باشید.
در واقع رفتار شما از انگیزه های درونی شما نشات می گیرند. انگیزه های درونی با هدف رضایت و لذت درونی شما انجام می شوند، اما در مقابل انگیزه های بیرونی، در پی رسیدن به پاداش یا اجتناب از تنبیه صورت می گیرند.
انگیزه های درونی بسیار پایدار هستند و مدت مدیدی، میل و انگیزه رسیدن به هدف را در وجود انسان بیدار نگه می دارند. انگیزه های درونی به راحتی از بین نمی روند و عامل محرکی بسیار ارزشمند و قدرتمند محسوب می شوند. زمانی که شما برای انجام کاری، انگیزه درونی دارید، انرژی بسیار زیادی در درون شما برای رسیدن به هدفتان نهفته است که باعث می شود شما حتی از مسیر رسیدن به هدف هم لذت ببرید.
انواع انگیزه از نوع درونی
در ادامهی مطلب انواع خاص انگیزههای درونی و پاداشهایی را که از آنها برای ایجاد انگیزه استفاده میکنند، ذکر کردهایم:
- انگیزهی شایستگی و یادگیری